دیابت و بهداشت دهان: چگونه از دندانهای خود مراقبت کنیم

به نظر نمی رسد دیابت و بیماریهای دهان  و دندان به هم مرتبط باشند، اما چنانچه دیابت خود را کنترل نکنید خطر ایجاد بیماریهای دهان و دندان نظیر بیماریهای لثه شما را تهدید خواهد کرد. اکثر متخصصین معتقدند چنانچه به بیماریهای لثه مبتلا شوید کنترل قند خون برای شما مشکل تر خواهد شد. بنابراین ارتباط بیماریهای دهان و دندان با بیماری دیابت مثل یک جادۀ دو طرفه است. مراقبت از دهان نه تنها به شما کمک می کند تا به بیماریهای لثه و پوسیدگی دندان مبتلا نشوید بلکه در کنترل دیابت شما نیز مؤثر خواهد بود. مشکلات بهداشتی دهان در برخی موارد نشان دهندۀ وجود بیماری دیابت می باشد. چنانچه علائم زیر را در خود مشاهده کردید به وجود دیابت شک کنید:

·        عدم ترمیم سریع جراحی های دندان

·        ابتلأ به عفونتهای قارچی

·        خشکی دهان

·        پوسیدگیهای متعدد دندانی

برای مراقبت از دهان و دندانها و کاهش خطرات ابتلأ به مشکلات دهانی لازم است موارد زیر را بدانید:

دیابت و خطرات تهدید کنندۀ بهداشت دهان

وقتی به دیابت مبتلا می شوید بدن شما کمتر قادر به مبارزه با عفونتها از جمله عفونتهای لثه می باشد . این عفونتها می تواند بیماریهای جدی و خطرناکی را در لثه های شما ایجاد کند.

در مراحل اولیه بیماری لثه (ژنژویت)، لثه ها متورم، نرم و به هنگام مسواک زدن یا نخ کشیدن همراه با خونریزی می باشد.

چنانچه بیماری لثه پیشرفت کند بتدریج لثه ها از دندانها جدا شده و برجستگیهای((pocket که حاوی باکتری می باشد بر روی لثه ها ظاهر می شود ادامۀ این وضعیت سبب گسترش عفونت و تخریب بافت استخوانی زیر دندان می گردد. در این شرایط نیاز به جراحی pocket depth reduction برای کاهش برجستگیهای حاوی عفونتهای باکتریایی می باشد. جراحان لثه با کنار زدن بافت لثه و خارج کردن باکتریها و بازگرداندن بافت لثه به اطراف دندان، این وضعیت را درمان می کنند. بعلت دیابت ترمیم بافت بعد از عمل جراحی آهسته تر صورت می گیرد بهمین علت دندانپزشک با تجویز آنتی بیوتیک از عفونتهای بعد از عمل، جلوگیری کرده و با مراقبت دقیق قند خون بعد و قبل از جراحی به ترمیم بافت مذکور کمک می کند.

 عفونتهای قارچی یا کاندیدیاز دهانی یا برفک thrush)) در افراد دیابتی شایع است. حتی اگر از دندان مصنوعی استفاده می کنید ممکن است به عفونت های قارچی مبتلا شوید.

 خشکی دهان یا xerostomia مشکل شایع دیگری در افراد دیابتی است. مخاط در سلامت دهان نقش مهمی را بعهده دارد. مخاط با شستشوی ذرات غذا از دهان و مرطوب نگه داشتن دهان به سلامت آن کمک می کند. وقتی که بزاق به اندازه کافی ترشح نمی شود، باکتریهای دهانی فرصت پیدا کرده و سبب التهاب لثه ها و پوسیدگی دندانهای شما می شوند.

دیابت و دندانها: چگونه می توانیم خطرات مرتبط را کاهش دهیم

مراقبت روزانه از دهان و دندانها از اهمیت خاصی برخوردار است. برای این کار دو بار مسواک زدن در روز و یک بار نخ کشیدن ضروری است. روزانه دهان خود را برای یافتن هر گونه علامتی از التهاب و خونریزی لثه بررسی کنید. چنانچه هر گونه مشکلی را مشاهده کردید هر چه سریعتر به دندانپزشک خود مراجعه کنید. متخصصین معتقدند که جرم گیری دندان هر شش ماه یک بار و حتی هر سه تا چهار ماه یک بار ضروری است. حتما دندانپزشک خود را از ابتلأ به بیماری دیابت آگاه  کنید. همچنین تمام دارویهایی که مصرف می کنید را به او گزارش دهید. گاهی لازم است برای بررسی مشکلات لثه به متخصص لثه مراجعه کنید.

منبع: www.webmd.com